DIY Audio Projects Forum
 NEW  Matt presents bias and operation data for the 6V6 tube in SE operation - 6V6 Single-Ended (SE) Ultra Linear (UL) Bias Optimization.

DIY Audio Projects Forum

Welcome to the DIY Audio Projects Message Forum. Use these forums to discuss Hi-Fi audio and to share your DIY Audio Projects. Registration is free and required to post messages and view the file attachments. Registration will only take a minute and registered users do not see any advertisements. After you have completed the online registration process, check your email (including spam/junk folder) for the verification email to activate your account. New members are under moderation - so your posts will not be visible until approved by a moderator. See the Read Me 1st, Forum RULES and Forum FAQ to get started on the forum.

It is currently 17 Oct 2019, 11:52

All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: 25 Sep 2019, 21:23 
Offline

Joined: 25 Sep 2019, 20:48
Posts: 1
Hi everyone, this is my first post. I've got one of these tweeters https://www.amazon.com/gp/product/B01IC0XR6S wired into the front right speaker outputs on an old amp from Goodwill. The amp works fine when plugged into normal speakers, but when there's only a tweeter wired into the amp's right-speaker output, and I play a 1.5 kHz tone at about half volume, after a bit, the tweeter pops, smokes, and fades out.

The setup is:
* a laptop audio out going to the amp's CD inputs
* the laptop plays a 1.5 kHz sine wave
* amp volume dial is about 1/2. The left/right and forward/rear knobs are on the middle.
* the tweeter is impedance matched with the amp (8 Ohms)
* there's not a crossover in front of the tweeter

In trying to characterize the power that the amp is sending to the tweeter, the results were confusing. With a multimeter (or a scope) on the amp-tweeter leg of the circuit, in series it was seeing milliamps, and in parallel, it was seeing millivolts. Since the tweeter is popping and blowing, and the tweeter has a 300W rating, it would seem that the meter should be picking up way more than milliwatts. (This was with the volume knob on the amp maybe a quarter of the way to max volume).

Any ideas for measurements I can try, or any obvious thing I've missed here in the setup?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC - 6 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
DIY Tube Projects :: DIY Tube Amp Kits :: DIY Speaker Projects :: DIY Solid State Projects :: DIY IC / Op-amp Projects :: DIY Phono Projects :: DIY Cable Projects :: Hi-Fi Audio Schematics
© diyAudioProjects.com - Terms of Service - Privacy Policy